Οι ρωες του ρδα

Ο κρυστλλινος Αετς

Η Ταρ και ο Ζαχαροζυμωμνος

Το κατρθωμα του Δκρυ

Τα χειργραφα του πργου

Το δειλ λιοντρι

Στο πανηγρι των πουλιν

Η Λουκα και οι δυο πατρδες της

Ιστορες για φλημα

Νικηφρος Βρεττκος Το παιδ που γινε ποιητς

Πιρουλτο και Ροζαλα

Κεντματα μαγειρικς και ζαχαροπλαστικης

Η κυρ της Αιξωνς

Οι παραδοσιακς συνταγς, χοντας παραμενει αναλλοωτες στη μνμη της Ελληνδας νοικοκυρς, μεταφρονταν απ στμα σε στμα, απ τη γιαγι στη μητρα κι απ μητρα σε κρη. Συλλογιμαι τι η μαγειρικ ακολουθε τις αναμνσεις γεσεων περασμνων εποχν. Η ιστορικ ορθογραφα, η σνταξη των νων Ελλνων, οι παρξενες ανατολτικες, γαλλικς αγγλικς ονομασες, μου φρνουν στο νου μυθιστορματα εποχς. Μα και αρχαα.

Ο Επκουρος (340-271-π.Χ) εχε γρψει:5

«Οι ρζες λων απολασεων αρχζουν απ την ικανοποηση του στομχου. Με το που γεννιμαστε η πρτη μας ανσα εναι η μυρωδι της μητρας μας, αμσως μετ ο αρας της οικογνειας. Τα μωρ ρουφον τα συναισθματα των γονιν μαζ με το γλα, και τη ζω τη γεονται μεσ απ τα μτια τους γλεφοντας τα χερκια τους και τα χερκια των δικν του. Απ το μπιμπερ και το πιτο τους με το αγαπημνο φαγητ βρσκουν τη θση τους. Αναγνωρζουν τι εναι δικ τους...».

Ο λγος που επιμελθηκα αυτ το Ανθολγιο, εναι τι χω φυλξει δυο τρα παλι τετρδια μαγειρικς και ζαχαροπλαστικς, γραμμνα με μπλε μελνι και πνα «παρμπρ» με τα καλλιτεχνικ γρμματα της Φανολας μου, που κποτε ταν η μνα μου. Της Φανς Κομποθκρα, απ τα Κομποθεκρτα της Κεφαλληνας, τνιζε την καταγωγ του πατρα της. Μετ το γμο της το λλαξε σε Φαν Αποστολδου, τονζοντας πλι την καταγωγ του ντρα της. Απ τη Μνη.

τος: 2013